Tandrensning og mundhuleundersøgelse af katte

 

Din kat har fået anbefalet tandrensning og mundhuleundersøgelse. Op mod 50 % af alle katte har en eller anden grad af tandproblemer. Den mest almindelige årsag til tandproblemer hos kat er tandresorptioner.

Hvad er tandresorptioner?

Tandresorptioner er en form for huller i tænder, men det opstår ikke som caries. Vi kender ikke den præcise årsag til tandresorptioner, men det er en indefra kommende nedbrydning af tanden. Tandresorptioner er smertefuldt for katten, da tandnerven blottes.

Katte er gode til at skjule smerter og især smerter i munden skjuler de godt. Nogle gange kan man se at katten tygger anderledes, smasker eller savler.

Den første undersøgelse og diagnostik

I første omgang skal din kat have foretaget afrensning af plak og tandsten og en grundig undersøgelse af alle tænder med instrumenter der kan afsløre tandresorptioner. Som en del af undersøgelsen tages der tandrøntgen. Tandrøntgen er uundværligt for korrekt diagnose og behandling, idet ca. 60 % af tanden sidder skjult under tandkødet og således ikke kan vurderes alene ved almindelig undersøgelse. Behandlingen udføres af vores uddannede fagveterinærsygeplejerske i tandbehandling.

Behandling og narkose

Tandrensning og undersøgelse foregår i fuld narkose (bedøvelse), da det er sådan vi passer bedst på din kat imens tandbehandlingen udføres. Du skal aflevere din kat fastende. Din kat placeres i vores særlige katte indlæggelse med varme, tæpper og overvågning.

Din kat lægges i inhalationsnarkose med ilt. Vi sørger for varme, væskebehandling og en veterinærsygeplejerske overvåger narkosen med vores moderne overvågningsudstyr.

Efter behandlingen

Når tandrensning og undersøgelse er overstået, ringer vi og aftaler hjemsendelse.

Her vil du få information om hvad vi har fundet ved tandundersøgelsen. Hvis det viser sig, at der er tænder, som bør opereres ud, gøres dette ved en efterfølgende narkose og operation hos dyrlæge Thomas Andersen. Han har gennem mange år videreuddannet sig indenfor tandbehandling. Vi deler tandbehandling op i tandrensning og eventuel efterfølgende tandoperation, for at narkosen ikke bliver for lang. Katten har bedre af at blive bedøvet 2 gange i kortere tid.

Katte som lider af tandresorptioner bør have foretaget tandundersøgelse og opfølgende tandrøntgenbilleder ca. 1 gang årligt, da det kan udvikle sig på flere tænder med tiden.

 

Nyt fra Næstved Dyrekliniks Facebook

Top