Behandling af separationsangst

Finn´s ejere ringede til klinikken og fortalte de havde problemer med, at Finn ikke kunne være alene hjemme. Lige så snart de gik fra ham begyndte han at gø og hyle. De havde nu haft Finn i 2 måneder og de var de begyndt at få klager fra naboerne.

 Vi aftalte tid til en adfærdskonsultation med en efterfølgende adfærds-/træningsprotokol.

Finn og hans ejere kom til adfærdskonsultationen.                              

Finn´s ejere fortalte at de har adopteret ham for to måneder siden gennem et adaptionsbureau her i Danmark. Bureauet hjælper med at få gadehunde fra Østeuropa til Danmark.

Adaptionsbureauet oplyste, at Finn er 4 år gammel og har boet på et internat det meste af sit liv. Bureauet oplyste, at de ikke ved hvad Finn har været udsat for som hvalp og unghund.

Han er renlig og er glad for at gå tur. Finn er også glad for andre hunde, men er lidt usikker overfor mennesker han ikke kender og er synligt ikke vant til børn.

Under konsultationen er han en dejlig lille hund som lige skal se tingene lidt an.

Finn er tryg hos sine nye ejere. Men han har aldrig lært at være alene hjemme og jeg kan konstatere at han har udviklet separationsangst.

Finn og hans ejere skal i gang med at træne alene-hjemme og her er det meget vigtigt med tålmodighed og vedholdenhed. Især når man som Finn har haft et lidt ”hårdt liv” som internathund i meget lang tid.

Under adfærdskonsultationen har jeg en rigtig god samtale med Finn´s ejere, hvor vi bl.a. gennemgår hans hverdag med hensyn til stimulering og aktivering. Det viser sig Finn aldrig har lært kontakt-øvelser, dvs. han kan ingen kommandoer som sit, dæk osv. Vi taler også om hvad vi kan forvente af Finn, og hvor vigtigt det er ikke at gå for hurtigt frem med træningen. I samråd med dyrlægen bliver vi enige om at Finn skal sættes på nogen angstdæmpende medicin, som er udviklet til hunde, der lider af separationsangst. Dette hjælper Finn til bedre at kunne acceptere alene-hjemme træningen.

Efterfølgende skriver jeg en adfærds/trænings protokol som Finn´s ejere skal træne ham efter.

Opfølgning pr. telefon d. 27. maj: Finn har nu lært kommandoen ”sit” og de træner på ”dæk”. De er kommet hjem fra ferie og begynder på ”alene-hjemme træning”. Det vil sige de begynder at træne efter den træningsprotokol som er lavet specielt til Finn.

I løbet af juni taler jeg med Finn´s ejere flere gange, det går langsomt fremad, nogle dage bedre end andre. Vi taler om hvor vigtigt det er ikke at gå for hurtigt frem. Finn´s ejere er gode til at følge trænings-protokollen og sidst i juli måned begynder det at lysne.

Opfølgning pr. telefon d. 22. juli: Finn kan nu være alene hjemme i 4 timer uden problemer (ejere har sat et kamera op, så de kan se hvordan han har det). Vi aftaler at ringe sammen halvanden måned senere. Hvis alt så går godt, starter vi på nedtrapning af den angstdæmpende medicin.

Opfølgning pr. telefon d. 4. september: Finn er alene 6 timer nu og der er ingen problemer (de filmer ham stadigvæk når han er alene). Sætter nu hans medicin ned på ½ dosis.

Opfølgning pr. telefon d. 12. september: det går stadig fint, vi sætter nu Finn´s medicin ned på en ¼ dosis af hvad han startede med. Det er stadig meget vigtigt at fortsætte med træningen dagligt, også selvom det er weekend eller ferie.

Opfølgning pr. telefon d. 23. september: Finn er nu trappet helt ud af den angstdæmpende medicin og har stadig ingen problemer med at være alene hjemme. Vi aftaler at Finn de næste 14 dage dagligt skal have Aptus Relax som er et kosttilskud der bidrager til en rolig, tryg og afbalanceret adfærd.

Adfærdsbehandlingen er nu slut med et godt resultat, hvor Finn er kommet af med sin angst. Det skyldes i høj grad at Finn´s ejere har gjort et kæmpe stykke arbejde med ham. De har vedholdende holdt sig til træningsprotokollen med stor tålmodighed og ihærdighed.

Finn er en lille blanding på 4 år.

Nyt fra Næstved Dyrekliniks Facebook

Top